Friday, December 23, 2011

Pita sa sojom od heljdinih kora

Neko ne jede soju iz nekih odredjenih razloga ali meni je skroz ok, ima fin ukus, još uz dodatak raznih začina može biti jako dobra, jako slična mesu. Pa eto neko ko ne jede meso toplo preporučujem ovu jako zdravu namirnicu. Možete je spremati na mnogo različitih načina a jedan od nekih meni omiljenih je ova pita. Do sada sam je pravila sa običnim korama ali skoro sam odkrila i heljdine koje su zdravije od običnih. Ima malo drugaciji ukus, šmek ali je meni jekao fina.

Potrebno je:
  • 1/2 pakovanja heljdinih kora (ja koristim ovu meru jer je dovoljna za 2 osobe)
  • 200g sojinih ljuspica
  • praziluk
  • 1 šargarepa
  • so
  • biber
  • origano
  • 1-2 jaja
  • maslinovo ulje
  • sir ili kačkavalj

Soju preliti sa vrelom vodom i pustit da odstoji neko vreme kako bi soja omekšala. Mozete dodati i začine. Posle toga je dobro ocediti.
Na maslinovom ulju dinstai praziluk. Dodati izrendanu šargarepu i dinstati jos par minuta, zatim sjediniti sa
sojom. Dodati začine i posle 10-min skloniti sa vatre. U smesu ubaciti jaje da bi se sve lepo povezalo.
U manju tepsiju staviti koru poprskati je sa smesom maslinovog ulja i vode i staviti fil zatim prekriti sa drugom korom i ponoviti postupak dok se ne potroše kore, pri tom poslednja kora treba biti bez fila. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći nekih 30 min, mada sve zavisi od rerne. To ćete sami proceniti. Pred kraj pečenja narendati sir i vratiti da se zapeče.

Služiti toplo uz jogurt,ajvar ili kečap kao prilog
Prijatno :)

Wednesday, December 21, 2011

Restovan krompir (na moj način)

Potrebno je

  • krompir
  • praziluk
  • šargarepa
  • so
  • maslinovo ulje
Skuvati krompir i šargarepu. Na maslinovom ulju prodinstati praziluk. Krompir i šargarepu ispasirati vrlo malo i dodati luku, promešati i skloniti sa vatre. 
Mozete servirati uz neku kobasicu ili neko drugo meso mada meni je super samo takav.

Prijatno :)

Monday, December 19, 2011

Čorbica na moj način :)

                                                                                            Potrebno je:

  • pileće belo meso
  • šargarepa
  • celer
  • koren peršuna
  • manja glavica crnog luka
  • krompir
  • griz
  • so
  • biber
Skuvati meso zajedno sa povrćem. Kad povrće bude skuvano ispasirati ga a meso iskidati na sitne komade ili sve to zajedno iseckati u secku pa vratiti u vodu gde se predhodno kuvalo. Posoliti i pobiberiti. Zbog gustine dodati 2 kasike griza kuvati jos malo i na kraju dodati svez persun.

Tofu sir sa povrćem






Potrebno je: 
praziluk
šargarepa
krompir
maslinovo ulje
biber
so
soja sos
tofu sir


Količina povrća zavisi od vas odnosno od broja osoba za koje spremate. 
Praziluk iseckati sitno i dinstati kratko na maslinovom ulju. Šargarepu i krompir izrednadti na krupno rende i dodati luku. Posoliti i pobiberiti. Dinstati sve dok povrće ne omekša. Tofu sir iseći na sitne kockice i propržiti kratko na maslinovom ulju sve dok ne dobije žuckasu boju. Sjediniti sa povrćem i jos par minuta dinstati. Na kraju dodati soja sos i servirati.

Sunday, December 18, 2011

Focaccia (Fokača-hrskav hleb sa zacinima ili ti cake)

                                                                  Potrebno je:
  • 250g integralnog brašna
  • 100g belog brašna
  • svež kvasac 15g
  • 300ml tople vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • masline
  • feta sir (ili neki drugi)
  • beli luk
  • origano
  • kašičica soli
  • kašičicaa secera
Svez kvasac, šecer i 100ml tople vode ostaviti da stoji 10-tak min.
Pomesati brašno, so i dodati fermentisani kvasac, 2 kašike maslinovog ulja i 200ml tople vode. Umesiti testo. Mozete koristiti kašiku da se ne bi testo lepilo jer je baš lepljivo. Pokriti krpom i ostaviti da nadodje 45min.
Testo izručiti u podmazanu tepsiju i prstima razvući do kraja ivice. Preko pogače namazati maslinovim uljem i belim lukom koji ste predhodno pripremili. Masline isečene na pola poredjati preko kao i kockice feta sira. Posuti origanom i peci u pećnici na 200 stepeni 30 min.

Mozete praviti razne kombinacije i dodavati razne zacine. Ako npr ne volite beli luk mozete bez njega. Ili mozete pogaču posuti ruzmarinom, ili dodati čeri paradajz.... pa ko šta voli....

Prijatno :)

Skuša sa barenim krompirom

Potrebno je (za jednu osobu)
1 skuša
maslinovo ulje
morska so
ruzmarin
peršun
beli luk
limun
krompir
bilitva ili brokoli



Očisćenu skušu posoliti, poprskati limunovim sokom, posuti ruzmarinom i zamotati u foliju. Peći u pećnici 15-tak min na 200 stepeni. Pripremiti marinadu sa maslinovim uljem, belim lukom i peršunom. Zatim otvoriti foliju preliti preko ribe marinadu i nastaviti sa pečenjem jos pola sata ili sve dok riba ne bude gotova.

Skuvati krompir i blitvu. Na maslinovom ulju kratko prodinstati beli luk, dodati krompir i blitvu, sve zajedno dinstati jos 5 min i služiti uz ribu. Ja sam u mom sluzaju koristila brokoli i zaista je divno.

Friday, December 16, 2011

Rižoto sa brokolijem

Potrebno je:
120g integralne riže
1 glavica crnog luka
brokoli
celer
morska so
biber
kurkuma
bujon od supe(200ml)
maslinovo ulje






Skuvati pirinač (odprilike 30-tak min jer se integralni kuva malo duže) i skuvati brokoli i celer.
Na ulju prodinstati luk i sjediniti sa rižom. Dodati bujon, so, biber, promesati i dodati cvetove brokolija i ispasiran cerer. Dinstati nekih 10-tak min pa dodati malo kurkuma koji ce mu dati lepu žučkastu boju i prijatan ukus. Posle 5 min jelo je gotovo i možete servirati.

Prijatno :)