Monday, February 6, 2012

Integralna pizza

Postoje mnoge kombinacije testa za pizzu ali evo jednog recepta za brzo testo. Zaista ne treba puno vremena, ne ide kvasac, svi sastojci se fino pomešaju, nafiluje po želji i uživa u predivnom ukusu.

Potrebno je:

  1. 300dl brašna(100 belog pšeničnog i 200 integralnog)
  2. 1 kesica praška za pecivo
  3. 1,5 dl mleka
  4. 4 kašike maslinovog ulja
  5. 1/2 kašičice morske soli

Pomešati prvo brašno, prašak za pecivo i so. Zatim dodati ulje i mleko i brzo umesiti testo. Dodati brašno po potrebi ako se lepi. Kad ste sve lepo umesili možete podeliti u dva dela ili u jedan veći pleh. A možete ostaviti u frižideru za sutra. Filujte po želji i pecite oko 10-15 min u rerni na 220 stepeni.
Moj izbor je tada bio kečap, pileća prsa, mladi sir koji se fenomenalno istopio i origano.


Riža sa morskim plodovima

Ko voli morske plodove sigurno će mu se dopasti ova kombinacija. Ja ih na primer obožavam i šteta što ne živimo negde blizu mora gde bi mogli da nabavljamo sveže morske plodove kao što su lignje, dagnje, gambori.... mmmm Ali dobro i ovi zamrznuti mogu da prodju :) A i na moru definitivno ne dobijamo sve u svežem stanju. Najbolje lignje koje sam jela su kod "Ranka" na Adi Bojani i jedva čekam leto da pored mora uživam i u divnim obrocima koji se tamo nude.


Potrebno je za dve osobe:

  1. 300g zamrznutih morsih plodova
  2. oko 120g riže ili jedna gotova kesica
  3. paradajz pelat po potrebi (domaci kuvani paradajz )
  4. 1 glavica crnog luka
  5. maslinovo ulje
  6. morska so




Za ovo jelo vam nije potrebno puno vremena, oko 40-tak min. odprilike. Staviti rižu da se kuva. Dok se ona kuva isecite sitno crni luk i dinstajte na mslinovom ulju dok ne omekne. Zatim dodajete morske plodove i još malo dinstajte. Dodajte so ili još neke začine po ukusu (origano, bosiljak...). Kad se riža skuva pomešati sve zajedno i dodati kuvani paradajz. Ja koristim domaci paradajz iz flaše bez koštica. Verujem da će ukus biti isti i sa ostalim varijantama paradajz pirea. Sve to pomešati i dinstati još nekih 5-10 min.