Friday, November 9, 2012

Paprike punjene tikvicima

Ovo jelo je bez mesa, ali je zato puno povrća koje možemo u ovo vreme nabaviti na pijaci.

Potrebno je:

  1. 4-5 paprike ili babure
  2. 1 patlidžan
  3. 2 tikvice
  4. 100ml pavlake
  5. maslinovo ulje
  6. 1 jaje
  7. malo origana, bibera i soli





Patlidžan očistiti i iseći na kockice. Posoliti i ostaviti malo da odstoji pre prženja, da ne bi bio gorak. Tikvice oljuštiti i izrendati na krupno. Na zagrejanom ulju propržiti patlidžan. Dodati narendane tikvice i sve pržiti dok povrće ne omekša. Dodati začine po ukusu. 
Paprike oprati, preseći uzdužno na polovine i izvaditi semenke. Tepsiju namazati uljem i poređati paprike. Svaku puniti nadevom od povrća. Peći u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata. Izvaditi iz rerne i premazati smesom od pavlake i jaja i vratiti još nekih 10-tak min da se zapeče. Služiti toplo.

Prijatno :)

Piletina i pire od praziluka

Još jedan recept sa piletinom. Takođe jednostavan i lako se sprema. Možda je malo kaloričniji ali idu hladni dani trebaće nam energije :)

Potrebno je:

  1. krompir
  2. praziluk
  3. belo meso
  4. komad hamburške slanine
  5. morska so
  6. maslinovo ulje
  7. bosiljak
  8. biber
  9. komadić putera



Belo meso začiniti po ukusu i izgrilovati. Krompir skuvati sa bosiljkom. Napraviti pire sa komadićem maslaca. Praziluk izdinstati a slaninu kratko ispržiti. Sve to dodati u predhodno napravljen pire. Služiti sa piletinom. Možete koristiti i neko drugo meso, npr kobasice. Zavisi ko šta voli. Ukus pirea je fantastičan.

Prijatno :)

Piletina sa sosm od paprike

Evo jednog recepta za ljubitelje piletine i paprike. Jednostavan je, lako i brzo se sprema sto je bitno s obzirom da današnje domaćice jako malo vremena imaju zbog posla i drugih obaveza.

Potrebno je:

  1. manja glavica crnog luka
  2. crvena paprika (5-6 komada)
  3. belo vino oko 1dcl
  4. belo meso popotrebi
  5. biber
  6. morska so
  7. maslinovo ulje





Belo meso posoliti, pobiberiti i izgrilovati. Crni luk iseći na rebarca a papriku na kockice ili trakice, kako vam je lakše, jer će se sve to pržiti. Na maslinovom ulju kratko propržiti crni luk a zatim dodati papriku. Pržiti skoro dok paprika ne bude gotova, dok ne omekša. Dodati začine i na kraju belo vino. Kratko dinstati dok vino ne ispari. Skloniti sa vatre. Celu smesu izmiksati i služiti kao sos uz piletinu. 

Prijatno :)

Monday, July 9, 2012

Piletina sa karijem i pirinčem

Volite piletinu, volite povrće i jos sve to pikanto a ne previše jako. Idealno za laganu večeru. Ja sam baš iznenadila svog dragog i kaže da je preukusno. Ideju za ovo jelo sam nasla na 24Kitchen ali u nedostatku nekih namirnica ja sam improvizovala i na kraju je ispalo zaista super jelo.

Potrebno je za 2 osobe:

  1. glavica crnog luka
  2. 5 češnjeva belog luka
  3. 1 crvena paprika
  4. 3 bele paprike
  5. 100g pirinča
  6. oko 150g pilećeg filea
  7. 2 kašičice karija
  8. vegete i morske soli po ukusu
  9. 100g kukuruza šećerca
  10. 1dcl soka od paradajza
  11. peršun
  12. maslinovo ulje
  13. rukola
Na ugrejanom maslinovom ulju prvo dodajte sitno seckan beli luk zatim crni, promešajte i pržite 2-3min. Zatim dodajte seckanu piletinu na kockice. Začinite karijem i pržite nekoliko minuta. Dodajte papriku takođe isečenu na kockice. Dinstajte dok paprika ne omekša. Posolite. Posebno skuvajte kukuruz i pirinač. Kad je sve odprilike gotovo dodajte pirinač i sok od paradajza. Dinstajte još nekoliko minuta, i na kraju dodajte kukuruz. Sklonite sa vatre i dodajte peršun. 
Za dekoraciju sam koristila rukolu.
Ko voli može dodati i chili.

Prijatno :)

Monday, April 2, 2012

Piletina sa karfiolom i blitvom

Ovo jelo je upravo nastalo tj. izmišljeno. I prezadovoljna sam ukusom. Sigurno vam se desilo da nekad više ne znate šta da spremate a od onog što imate u frižidiru uvek može nešto da se iskombinuje. Taj slučaj sam imala ja danas. Šta spremiti na brzaka a da bude ukusno i zdravo. I evo rešenja...

Potrebno je:

  1. Parče belog mesa
  2. Vezica blitve
  3. Karfiol (jedna činijica cvetića karfiola)
  4. Ulje od košpica grožđa ili neko drugo
  5. Morska so
  6. Biber
  7. Beli luk u prahu
  8. Peršun
  9. Soja sos
  10. Pire paradajza (domaci bez košpica)


Skuvati belo meso a zatim ga iskidati na sitne komade. Skuvati karfiol a potom dodati blitvu jer njoj je potrebno oko 5 min. Sve to posoliti dok se kuva. Procediti. Na ugrejanom ulju dodati piletinu, promešati, a zatim dodati skuvani karfiol i blitvu. Sve to promešati i dodati paradajz pire. Dodati začine i oko 10 min dinstati na tihoj vatri. Na kraju dodati peršunov list i soja sos. Promešati i skloniti sa vatre.
Količina svega zavisi od toga za koliko osoba spremate, ovo je sve bilo za jednu osobu.

Prijatno :)

Saturday, March 3, 2012

Extra Kiflice

E pa moram da se pohvalim da sam danas napravila svoje prve kiflice u životu :) i na moju veliku radost ispale su i više nego dobre. Brinula jesam ali moja nana kaže: "Ajde ne sekeraj se, prvi mačići se u vodu bacaju". Ali u mom slučaju su preživeli :)
Subota popodne, lep dan bio i posle šetnje u gradu ja reših da zasučem rukave i pokažem se u mešenju. Za ove neverovatno ukusne i meke kiflice vam je potrebno oko 2 h.

Potrebno je:

  • 20 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašičice šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 l mlakog mleka
Sjediniti sastojke i ostaviti kvasac da nadođe

Za testo:
  • 3 jaja
  • 2 šoljice ulja
  • margarin za mešenje
  • 1 kg brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
Razmutiti jaja, dodati ulje, šećer, so, zatim dodati brašno i kvasac. Zamesiti testo. Treba da bude mekano i lako za mešenje. Podeliti ga na 20 loptica. Na dve strane razvući po 10 loptica. Redjati jednu preko druge kao listove i svaku namazati margarinom. Onda prve 10 loptice razvući oklagijom na sto u veliku koru i iseći 4 dela. Onda svaku četvrtinu podeliti na 5 delova i u svaki deo staviti malo sira i umotati kiflicu. 
To isto uraditi i sa drugim 10 lopticama. Može se filovati i sa slatkim filom. Kad su sve kiflice gotove poređati ih u podmazane tepsije i premazati žumancetom. Po želji posuti susamom. Na svaku kiflicu staviti malo parče margarina. 
Tako spremljene kiflice pustiti da odstoje malo i stavljati da se peku.

Prijatno :)


Monday, February 6, 2012

Integralna pizza

Postoje mnoge kombinacije testa za pizzu ali evo jednog recepta za brzo testo. Zaista ne treba puno vremena, ne ide kvasac, svi sastojci se fino pomešaju, nafiluje po želji i uživa u predivnom ukusu.

Potrebno je:

  1. 300dl brašna(100 belog pšeničnog i 200 integralnog)
  2. 1 kesica praška za pecivo
  3. 1,5 dl mleka
  4. 4 kašike maslinovog ulja
  5. 1/2 kašičice morske soli

Pomešati prvo brašno, prašak za pecivo i so. Zatim dodati ulje i mleko i brzo umesiti testo. Dodati brašno po potrebi ako se lepi. Kad ste sve lepo umesili možete podeliti u dva dela ili u jedan veći pleh. A možete ostaviti u frižideru za sutra. Filujte po želji i pecite oko 10-15 min u rerni na 220 stepeni.
Moj izbor je tada bio kečap, pileća prsa, mladi sir koji se fenomenalno istopio i origano.