Namirnice

ULJE KOSTICE GROZDJA


Poznato je kao "ulje za zdravo srce": ima jedinstvenu sposobnost da podize "dobar" holesterol-HDL, a spusta "los" holesterol- LDL (to smanjuje rizik od kardiovaskularnih obolenja).
-Ima visok sadrzaj antioksidanata i vitamina E.
-Ne sadrzi holesterol, aditive niti konzervanse.
-Zahvaljujuci delikatnom ukusu i visokoj tacki dimljenja, ovo ulje je omiljeno kod mnogih najcuvenijih svetskih kuvara.
-Koristi se za sve vidove pripremanja hrane.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOFU SIR (sir od soje)
Tofu je naziv za sir od soje. To je najrasprostranjeniji sojin proizvod. Nefermentisan proizvod, dobijen koagulacijom proteina iz sojinog mleka. Po izgledu podseca na mlad kravlji sir, ali je blazeg ukusa i veoma lako poprima ukuse ostalih namirnica sa kojima se priprema. Veoma je bogat proteinima, kalcijumom, gvozdjem i fosforom, vitaminima A i B. Redovnom upotrebom tofu sira znacajno se smanjuje holesterol, a time i rizik od mnogih oboljenja srca i krvnih sudova, povisenog krvnog pritiska i slicno.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KURKUMA
Kurkuma je zacin koji je veoma zastupljen u istocnjackoj, pogotovo indijskoj kuhinji. To je jedan od najmocnijih prirodnih lekova. Aktivni sastojak u kurkumi se zove curcumin. Sluzi kao prirodni antibiotik, prevencija raka, za ciscenje jetre i krvi, protiv artritisa i reume, zaceljuje rane i brzo obnavlja povredjenu kozu. 
Jelima daje prijatan ukus i zlatno zutu boju. Koristi se za sva jela od povrca i jala sa pirincem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------